Tilbake til forsiden
To menn med verneutstyr i skogen

Avgjørende med mer fornybar kraft

Norge står overfor et dilemma i møte med ambisiøse mål for klima, gjennom elektrifisering, samtidig som vi opprettholder eller øker sysselsetting. Med dagens kraftproduksjon risikerer vi å miste arbeidsplasser, ettersom vi ikke har tilstrekkelig strøm til å møte den økende etterspørselen fra industrien. Samtidig krever det grønne skiftet ny, fornybar kraft. Det er derfor avgjørende at vi satser på mer fornybar energi. 

Publisert: 10.11.2024

Utslippsfritt samfunn

I dag er 8 av 10 nye biler elektriske, og andelen elbiler har økt fra 4 prosent i 2016 til om lag 25 prosent i 2023. Vi er på vei mot et utslippsfritt samfunn, og utviklingen skjer raskt. Ikke bare personbiler, men også ferger, tungtransport, anleggsvirksomhet og produksjonsprosesser elektrifiseres.

Konsernsjef Henning Olsen
Henning Olsen

Dersom vi ikke raskt øker utbyggingen av fornybar kraft, står vi snart ved et veiskille: Skal vi ignorere klimamålene våre, eller skal vi risikere å miste arbeidsplasser fordi vi ikke har nok kraft til å beholde og bygge ut industrien? Hvis vi fortsetter i dagens tempo, vil vi ikke ha nok til å både oppfylle klimamål og ha kraft tilgjengelig til konkurransedyktige kraftpriser for industrien.

Henning Olsen

Norge på vei mot et kraftunderskudd  

Vi står overfor en betydelig utfordring med å møte det økende behovet for fornybar kraft. Prognoser fra både Statnett og NVE viser at kraftbehovet vokser raskere enn produksjonen, og vi kommer til å oppleve et kraftunderskudd i nær fremtid dersom vi ikke bygger mer fornybar kraft. Valgene vi tar nå vil forme Norges fremtid de neste årene.  

Mer fornybar kraftproduksjon vil sørge for industriutvikling og arbeidsplasser. Det finnes planer for å etablere ny og utvide eksisterende industri i Norge, dessverre vil mangel på tilgang til kraft, til konkurransedyktige priser, hindre flere av disse planene. Uten tilstrekkelig fornybar kraft risikerer vi derfor å miste mange arbeidsplasser i nær fremtid.

Må kutte klimautslipp med 55% innen 2030

I dag kommer over halvparten av energien vi bruker fra fossile energikilder som olje og gass. For å nå Norges mål om å kutte klimautslipp med 55 prosent innen 2030, må vi erstatte disse kildene med energi fra vann, vind og sol.

Vi står også overfor utfordringen med å redusere klimagassutslippene for å oppfylle forpliktelsene i Parisavtalen. Elektrifisering er en avgjørende del av overgangen til et lavutslippssamfunn, men krever store mengder strøm. Allerede i dag hindres grønne industriprosjekter på grunn av mangel på tilgang til strøm. Uten en raskere utbygging av fornybar kraft kan vi ikke nå både klimamålene og sikre industriens vekst.

Vindpark stockfoto

Vindkraft kan redde Norges energifremtid  

For å lykkes må vi samarbeide på tvers av sektorer og politiske skillelinjer. Vi må investere i fornybar kraft og infrastruktur som støtter en bærekraftig fremtid. Her kan vi gjøre en forskjell og sikre at Norge ikke bare når sine klimamål, men også styrker sin posisjon som industrinasjon og leder innen fornybar energi.  

Vindkraft er den mest realistiske løsningen for å øke kraftproduksjonen. Vindkraft på land er kontroversielt i Norge, men har et stort potensial. Med moden og velprøvd teknologi, er dette en av de billigste og raskeste måtene å bygge ut ny fornybar energi. Norge, med sin lange kystlinje og gunstige vindforhold, har et enormt potensial for vindkraft. Likevel har vi i dag langt mindre vindkraft enn mange av våre naboland i Europa.  

Så, hva betyr dette for Norge? Det betyr at vi må ta modige valg og være åpne for nye løsninger som kan drive oss fremover. Ved å investere i vindkraft, vil vi kunne nå klimamålene uten å ofre fremtidens industri og arbeidsplasser.

Negar og Julia

Pådriver til det beste for samfunn, mennesker og klima  

Eidsiva er en pådriver for fremtiden, og spiller en sentral rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn. For å møte behovet for mer fornybar kraft, må vi handle på flere fronter samtidig.

Det tar lang tid å bygge ut ny kraftproduksjon og forsyningsnett.

Østlandet og mange av våre eierkommuner er helt avhengig av import av strøm fra andre deler av landet, spesielt på vinterstid hvor energiforbruket er høyest. Det tar lang tid å bygge ut ny kraftproduksjon og forsyningsnett. Flere kommuner vurderer nå utbygging av vind- og solkraft. Det kan gi bedre kraftbalanse nasjonalt og skape grunnlag for vekst og arbeidsplasser i bærekraftige næringer.

Som en betydelig produsent av fornybar kraft i Norge tar vi vårt samfunnsoppdrag på alvor. Vi investerer i utvikling av landbasert vind, bakkemonterte solkraftverk, og fjernvarme. I tillegg har Eidsiva en eierandel på 43,5% i Hafslund Kraft, som produserer vannkraft.  

Vi kan ikke stå stille. Norges fremtid, arbeidsplasser og klima avhenger av at vi tar grep nå. Det er tid for handling, tid for å bygge en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. Eidsivas visjon er å være en «drivkraft for nye muligheter» og skape verdi for samfunn, mennesker og klima.

Eksistert i 130 år

I 130 år har Eidsiva vi jobbet på oppdrag for våre Norske eierkommuner på Østlandet. Vårt arbeid for å skape grunnlag for økt produksjon av fornybar kraft er forankret i vårt samfunnsoppdrag. Vi er et lokalt forankret energi- og telekomkonsern, med oppdrag om å skape grunnlag for velferd og vekst i lokalsamfunn.