Tilbake til forsiden
Flistørkeprosjekt i Eidsiva Bioenergi

Innovativ bruk av overskuddsenergi: Hvordan Eidsiva Bioenergi gjør avfall til ressurs

Visste du at avfallet ditt kan brukes til å varme opp hjemmene våre? På Eidsiva Bioenergi sitt avfallsforbrenningsanlegg forvandles restavfall til energi. Men på sommeren synker behovet for oppvarming, som gjør at overskuddsenergien går til spille – frem til nå.

Publisert: 04.11.2024

Takket være innovative hoder i Eidsiva brukes energien til å tørke flis – en prosess som sikrer bærekraftig energi til kalde vinterdager. Og med november i kalenderen, er tiden inne for å dra nytte av all flisen som ble tørket i sommer.

Hva skjer med avfallet vårt?

Eidsiva Bioenergi sitt samfunnsoppdrag er å håndtere restavfall på en trygg og miljøvennlig måte. På fjernvarmeanlegget utenfor Hamar brennes avfall som ikke kan eller skal gjenbrukes. Varmen som produseres omgjøres til fjernvarme, som forsyner tusenvis av boliger og industribygg med varme. I tillegg hjelper fjernvarme til med å frigjøre elektrisitet, noe Norge trenger mer av i tiden fremover.

Men om sommeren, når behovet for oppvarming synker, har overskuddsenergien vært en utfordring og mye av denne energien gått til spille. Nå har Eidsiva Bioenergi kommet med en kreativ og bærekraftig løsning: flistørking.

Flistørking er en del av løsningen på overskuddsenergien

På varme sommerdager, når avfallsforbrenningsanlegget produserer mer energi enn vi trenger, har Eidsiva Bioenergi startet med å tørke flis – et biobrensel som brukes til å produsere varme, og flisen lagres deretter til vinteren når energibehovet stiger.

- Vi har gått fra å «fyre for kråka» til å bruke energien på en mye smartere måte, forteller Knut Esbjørnsen, senior innkjøper og «tørkesjef» hos Eidsiva Bioenergi. Med flistørkeprosjektet kan vi bruke sommerens overskuddsenergi til å sikre oss nok tørt brensel til vinteren.

Det som gjør denne løsningen ekstra bærekraftig, er at Eidsiva kan kjøpe flis med dårligere kvalitet som andre fjernvarmeanlegg ikke kan bruke. Ved å tørke den selv, kan Eidsiva nå utnytte flis og skogsrester som ellers ville vært vanskelig å benytte – en stor gevinst for miljøet, det reduserer avfall og gir bedre energiutnyttelse.

Flistørkeprosjekt i Eidsiva Bioenergi
Knut Finstad (t.v.) og Knut Esbjørnsen kvalitetssjekker tørket flis

November er her, nå begynner vi å bruke flisen

Med november godt i gang, er flislageret fullt og klart til bruk. Etter måneder med tørking er flisen tørr og klar til å møte vinterens energibehov. Esbjørnsen forteller entusiastisk:

- Vi har tørket over 35 000 kubikkmeter flis denne sesongen. Målet per år er 50 000 kubikkmeter, som tilsvarer hele årsforbruket på fjernvarmeanlegget vårt i Brumunddal. Nå er det på tide å bruke den energien vi har spart opp til de kalde dagene som kommer.

 

Flistørkeprosjekt i Eidsiva Bioenergi
5000 hjullasterskuffer med flis tørkes gjennom sesongen.

Bærekraft i praksis

Prosjektet er et eksempel på hvordan Eidsiva Bioenergi hele tiden jobber for å finne innovative løsninger som tar hensyn til miljøet. Ved å bruke overskuddsenergien fra sommeren til å tørke flis, sørger selskapet for at de har nok tørt brensel til vinteren, samtidig som de reduserer avfall og øker ressursutnyttelsen.

- Det handler om å bruke de ressursene vi har på best mulig måte, forklarer Knut Finstad, leder for brensel i Eidsiva Bioenergi.

- Vi tar imot flis av dårligere kvalitet som ingen andre vil ha, og gjør den om til en verdifull ressurs. Det er virkelig bærekraft i praksis.

Den tørkede flisen vil bidra til å sikre stabil forsyning av varme i månedene fremover, og prosjektet har allerede vist seg å være en effektiv måte å håndtere både energioverskudd og råstoffmangel på.

Flistørka er en milepæl i norsk energihistorie

Flistørkeprosjektet på Trehørningen utenfor Hamar er det første i sitt slag i Norge, med en imponerende størrelse på 11 meter i høyde og et areal på 25 x 22 meter. Tørkesesongen strekker seg fra april til oktober, og i løpet av denne perioden har Eidsiva Bioenergi tørket store mengder flis som nå er klar til bruk. Esbjørnsen deler sine tanker om suksessen så langt:

- Vi har lært mye underveis, og det er utrolig givende å se hvordan denne løsningen både løser et konkret problem for oss og samtidig er en miljøvennlig tilnærming til energiutnyttelse.

Med tørr flis klar for vinteren, står Eidsiva Bioenergi godt rustet til å møte etterspørselen etter bærekraftig energi.

Flistørkeprosjekt i Eidsiva Bioenergi
Her tørker flisen på overskuddsenergi

Aktuelt fra Eidsiva